czwartek, 24 kwietnia 2014

Truskawkowe tiramisu

250g mascarpone
200g śmietanki 30%
3 żółtka
3 łyżki cukru pudru
1 mała filiżanka mocnej kawy
80ml likieru amaretto
kilka podłużnych biszkoptów
ok 30 dag truskawek 
kakao
Żółtka utarłam z cukrem, dodałam mascarpone i delikatnie wymieszałam. Śmietankę ubiłam na sztywno i dodałam do żółtek i sera. Masę podzieliłam 
na 2 części, do pierwszej dodałam 40 ml likieru a do drugiej 1/2 ugniecionych truskawek. Do kawy wlałam resztkę likieru. Na dno szklanek położyłam biszkopty, nasączyłam je kawą i położyłam część truskawkowej masy, znów biszkopty, kawa i tym razem masa z likierem. Po środku tej przekładanki ułożyłam garstkę pokrojonych na plasterki truskawek i znów masę z likierem. 
I tak na przemian. Wierzch posypałam kakao i udekorowałam truskawką. 
Wsadziłam na godzinę do lodówki.

2 komentarze: