3 kg wiśni
1 kg drobnego cukru
60g gorzkiej czekolady
1,5 łyżeczki czarnego, grubo mielonego pierzu
Wiśnie umyłam i wydrylowałam, wrzuciłam do garnka, zasypałam cukrem i na małym gazie ok pięciu godzin, bez przykrycia, wiśnie przerabiałam na dżem od czasu do czasu mieszając. Ważne by owoce nie rozpadły się całkowicie. Pod koniec piątej godziny dodałam czekoladę i pierz. Wyparzyłam małe słoiczki, przełożyłam w nie wiśnie i pasteryzowałam ok 10 minut.
To może być fantastyczny smak, muszę wypróbować 😋
OdpowiedzUsuńFajny przepis będę robić ale wydaje mi się ze 1kg cukru to za malo🙂
OdpowiedzUsuńSuper dzem robilam
OdpowiedzUsuńMi wyszła woda,nie konsystencja dżemu😣
OdpowiedzUsuńNiebiańska konfitura jestem zachwycona smakiem czekolady lekka kwaskowoscia wiśni no pikantnoscia pieprzu cudo
OdpowiedzUsuńCiekawa kombinacja smaków! Wiśnie z czekoladą i pieprzem muszą mieć naprawdę interesujący, wyjątkowy smak. Na pewno warto spróbować!
OdpowiedzUsuń