niedziela, 23 marca 2014

Zupa gulaszowa z boczniaków

500g boczniaków
3 duże marchewki
2 pietruszki
kawałek selera
4 listki laurowe
kilka ziaren ziela angielskiego
1 łyżeczka ziaren kolorowego pieprzu
1 łyżka słodkiej, czerwonej papryki
garść suszonego majeranku 
3 ząbki czosnku
natka do dekoracji
olej rzepakowy
czarny pieprz mielony i sos sojowy
Warzywa obrałam i pokroiłam w cienkie paseczki ok 5cm długości i wrzuciłam do garnka na rozgrzaną niewielką (2-3 łyżki) ilość oleju. Dodałam listki laurowe, ziele angielskie, połowę majeranku i pieprz w ziarnach. Gdy warzywa lekko zmiękły (ok 10 minut) dolałam 8 szklanek wody. Następnie boczniaki pokrojone 
w paski zarumieniłam na oleju rzepakowym na patelni. Gdy zrobiły się złote przełożyłam do garnka z warzywami. Doprawiłam pieprzem, sosem sojowym, wycisnęłam czosnek, wsypałam paprykę i resztę majeranku. Gotowałam ok godziny na maleńkim ogniu. Wyszła gęsta i lekko ostra, aromatyczna zupa.
Na talerzu posypałam natką.


1 komentarz:

  1. Fajna zupa. To coś dla mnie, bo uwielbiam boczniaki.

    OdpowiedzUsuń