piątek, 22 sierpnia 2014

Dynia zapiekana z melonem i pistacjami

1/4 niewielkiej dyni
1/2 miodowego melona
1 pęczek natki pietruszki
1 filiżanka pistacji
30-40dkg sera pleśniowego Lazur bądź innego ostrego z niebieska pleśnią
4 ząbki czosnku
1/4 szklanki oliwy z oliwek
sól
Do oliwy wycisnęłam czosnek, dodałam posiekaną natkę i odrobinę soli. Dynię obrałam i pokroiłam w sporą kostkę, natarłam częścią przygotowanej oliwy 
i w naczyniu żaroodpornym wstawiłam do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni 
(z termoobiegiem) na ok 20-30 minut. Gdy dynia była na tyle miękka, że wchodził w nią widelec wyjęłam ją z piekarnika. Obranego, pokrojonego melona 
i pistacje również natarłam oliwą, wrzuciłam do dyni, dodałam pokruszony ser 
i piekłam jeszcze chwilę by ser się rozpuścił.


2 komentarze:

  1. miała być zupa z dyni, no i szukam, szukam, a tu nie ma przepisu...:( za to jest COŚ z melonem i pistacjami i już ze względu na składniki przełykam ślinę i idę wypróbować...;)
    Dyniową bardzo proszę uzupełnić:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ależ jest zupa z dyni! http://nigra-w-kuchni.blogspot.com/2011/11/pyszna-zupa-z-dyni.html :D

      Usuń