poniedziałek, 8 września 2014

Sałata z łososiem i figami

1 karbowana, dwukolorowa sałata
4 dorodne figi
1 garść świeżej żurawiny
10 plastrów wędzonego, bałtyckiego łososia 
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka żurawiny ze słoika 
(wybrałam firmę Rolnik, bo jest lekka a owoce są w całości)
sok z połówki cytryny
sól, biały pieprz
Umytą sałatę rozłożyłam na półmisku, plastry łososia pozwijałam a figi pokroiłam na ćwiartki i ułożyłam na sałacie. Żurawinę ze słoika wymieszałam 
z oliwą, sokiem z cytryny i przyprawami, polałam sosem zawartość półmiska. Udekorowałam świeżą żurawiną. Fantastycznie wymieszały się smaki słonego łososia, słodkiej figi i kwaśnej żurawiny. Kolorystycznie wyszło równie atrakcyjnie.

2 komentarze: