ok 0,5kg brukselki
1 pęczek natki pietruszki
3 ząbki czosnku
sok z 1/2 cytryny
1/3 szklanki oleju z pestek winogron
sól czarny pieprz
kilka koktajlowych pomidorków
kawałek grana padano lub innego sera w tym typie np. dziugasa
Brukselkę umyłam i obgotowałam (ok 15 minut) w lekko osolonej wodzie.
W kubeczku wymieszałam olej, sok z cytryny, straty na tarce czosnek, odrobię soli i pieprz. Każdą ugotowaną brukselkę przepołowiłam i ułożyłam płaskim do dołu w naczyniu do zapiekania. Mnie wyszły dwie warstwy, każdą z nich polałam połową zrobionego sosu i posypałam serem. Udekorowałam pomidorkami przekrojonymi na ćwiartki. Piekłam 20 minut w 200 stopniach.
Ja na szczęście nie mam 'jadłowstrętu' do brukselki więc każda forma jej podania mi smakuje :) Twoja wygląda bardzo zachęcająco i smacznie! :)
OdpowiedzUsuńAch, ależ apetyczna ;) Zapisuję koniecznie do wykonania :)
OdpowiedzUsuń