piątek, 19 sierpnia 2016

Krupnik z kurką

450g kurek
1 szklanka pęczaku
2 duże pietruszki
4 duże marchewki
1 por, bez części zielonej
1 średni seler
2 ziemniaki
3 listki laurowe
kilka ziaren ziela angielskiego
sól, pierz
pęczek koperku
1/3 szklanki oleju rzepakowego
Warzywa obrałam, pokroiłam w kostkę i wrzuciłam do dużego garnka na rozgrzany olej razem z zielem i listkami. Mieszając od czasu do czasu, lekko je podsmażyłam- ok 10 minut- i dodałam wypłukaną kaszę. Całość zalałam 2 litrami osolonej wody a gdy się zagotowało dodałam umyte kurki. Zupę gotowałam tak długo, na małym ogniu,  aż kasza była miękka. Na koniec dodałam posiekany koperek i pieprz- do smaku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz