niedziela, 24 listopada 2013

Nadziewane paccheri

ok 300g makaronu paccheri lub innych grubych rur np cannelloni
różnica polega na tym, że paccheri są grube ale znacznie krótsze
1 słoik ( ok 300g) suszonych pomidorów w oliwie
1 puszka pomidorów w zalewie
1 słoik (ok 300g) czarnych oliwek bez pestek
1 buła mozzarelli
2-3 łyżeczki suszonego oregano
2 ząbki czosnku
pieprz
kawałek dziugasa (lub innego sera twardego typu grana padano)
Makaron ugotowałam w osolonej wodzie, tak by był mocno al dente-ok 2-3 minuty. Po ugotowaniu przelałam zimną wodą. Oba rodzaje pomidorów, oliwki i mozzarellę posiekałam drobno, dodałam wyciśnięty czosnek, pieprz i oregano. Nadziane farszem rurki ustawiłam na sztorc w naczyniu żaroodpornym, skropiłam oliwą
z suszonych pomidorów i grubo posypałam serem. Piekłam ok 40 minut w 170 stopniach.

3 komentarze: