piątek, 27 lipca 2018

Krucha tarta z jabłkami

2 szklanki mąki krupczatki
1/2 szklanki cukru pudru, plus cukier do posypania
1 jajko
3 łyżki kefiru
100g zimnego masła
1 kilogram kwaśnych jabłek
sok z połówki cytryny
1 łyżka maki ziemniaczanej
Z krupczatki,  masła, jajka, cukru i kefiru zagniotłam ciasto. Oddzieliłam od całości 1/4 i odłożyłam obok a resztą wygniotłam formę na tartę i podpiekłam to ok 10 minut w 200 stopniach. Jabłka pokroiłam niedbale, dodałam sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną, dokładnie wymieszałam i rozłożyłam na podpieczonym spodzie. Pozostałe ciasto rozwałkowałam i foremką wycięłam jeżyki które ułożyłam na jabłkach. Całość piekłam ok godziny w 180 stopniach, po wyjęciu od razu posypałam cukrem pudrem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz