piątek, 18 maja 2018

Marokańskie bakłażany

2 duże bakłażany
3 ząbki czosnku
1/3 szklanki posiekanej kolendry
1/3 szklanki posiekanej natki pietruszki
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka imbiru
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka kuminu rzymskiego
1/2 łyżeczki soli
1/2 szklanki oliwy
Wszystkie składniki, za wyjątkiem bakłażanów, wymieszałam w misce i odstawiłam na ok 30 minut do lodówki. Bakłażany umyłam, obcięłam im zielone końcówki i pokroiłam w plastry.  Niewielką ilością marynaty wysmarowałam dno i boki foremki do zapiekania a potem każdy plaster bakłażanów. Resztkę wylałam na ułożone już warzywa. Piekłam w 180 stopniach około 45 minut (aż  bakłażany stały się maksymalnie miękkie)









































Brak komentarzy:

Prześlij komentarz