niedziela, 13 listopada 2016

Kluski z batatów z pieczarkami teriyaki

2 bataty, ok 900g
1 jajko
6 kopiastych łyżek mąki ziemniaczanej
1 kg małych pieczarek
1 pęczek natki pietruszki
2 łyżki masła
4 łyżki sosu teriyaki
sól, czarny pieprz
Bataty umyłam, ugotowałam w łupinach a potem ostudziłam, obrałam ze skórki 
i ugniotłam deptakiem do ziemniaków. Dodałam mąkę ziemniaczaną, sól, trochę pieprzu, jajko i wymieszałam. Odstawiłam na bok i zajęłam się pieczarkami, które umyte wrzuciłam na bardzo mocno rozgrzaną patelnię razem z łyżką masła. Na dużym gazie od czasu do czasu mieszając podsmażyłam pieczarki aż uzyskały mocno złoty kolor, po ok 15 minutach dodałam sos teriyaki, połowę posiekanej natki i zmniejszyłam temperaturę pod patelnią. Jednocześnie w dużym garnku zagotowałam wodę i na wrzątek wrzucałam uformowane w kuleczki -wielkości orzechów włoskich- batatowe kluski. Gdy kluski się gotowały do pieczarek dodałam resztkę natki i drugą łyżkę masła, wymieszałam. Gdy kluski zaczęły pływać po powierzchni wyłowiłam je, położyłam na talerzach i dodałam pieczarki.

1 komentarz: