środa, 19 lutego 2014

Parmigiana czyli duszone bakłażany

2 nieduże bakłażany
2 puszki krojonych pomidorów ( w sezonie ok 1 kg)
1 czerwona cebula
1 duży pęczek świeżej bazylii
2 duże ząbki czosnku
kubek startego parmezanu
2 buły mozzarelli
sól, pieprz
Bakłażany umyłam pokroiłam w cienkie plasterki wzdłuż i grillowałam 
w elektrycznym grillu tak długo by były złote z ciemnobrązowymi paseczkami. 
Na rozgrzaną patelnię wlałam odrobinę oliwy i wrzuciłam pokrojoną w kostkę cebulę i wyciśnięty czosnek. Gdy to się zarumieniło wlałam pomidory 
i wrzuciłam posiekaną bazylię, doprawiłam. Dusiłam wszystko ok 10-15 minut 
by sos stał się gęsty i by odparowała z niego woda. Do żaroodpornego, średniej wielkości naczynia włożyłam niewielką ilość sosu, posypałam serem i ułożyłam pierwszą warstwę bakłażanów. Na bakłażany położyłam warstwę pokrojonej 
w plastry mozzarelli  i znów sos. I tak na zmianę. Ostatnią warstwę bakłażanów przykryłam bezpośrednio sosem i posypałam grubą warstwą parmezanu. 
Piekłam ok 30 minut w 180 stopniach.
 

3 komentarze:

  1. uwielbiam bakłażany, zjadłabym takie danie z przyjemnością!

    OdpowiedzUsuń
  2. 1. Twoje danie wygląda świetnie. 2. W mojej lodówce zalega bakłażan :)

    OdpowiedzUsuń