poniedziałek, 16 października 2017

Warzywna lazania

3 czerwone papryki
1 cebula
1 duża marchewka
1 średni seler
1 koncentrat pomidorowy 80g
2 puszki krojonych pomidorów
3 łyżki oliwy
3 łyżeczki oregano
1 pęczek natki pietruszki
pieprz, sól
płaty lazanii
na sos beszamelowy:
2 łyżki mąki
1 szklanka mleka
2 łyżki masła
dodatkowo ok 180g twardej mozzarelli
Na głębokiej patelni rozgrzałam oliwę i wrzuciłam posiekaną drobno cebulę, startą na tarce marchewkę i seler, pokrojone drobno papryki i pomidory. Doprawiłam solą, oregano i  dużą ilością pieprzu. Dusiłam pod przykryciem ok 15 minut po czym dodałam koncentrat i posiekaną natkę. Wszystko razem dusiłam jeszcze ok 30 minut. W garnuszku rozpuściłam masło, dodałam mąkę dokładnie wymieszałam i powoli dodałam połowę mleka. Cały czas mieszałam i gdy sos zgęstniał dodałam drugą połowę mleka. Gdy sos znów lekko zgęstniał dodałam sól, pieprz i zdjąłem z ognia. W naczyniu żaroodpornym ułożyłam na dnie płaty lazanii polałam niewielką sosu, wyłożyłam farsz znów dałam sos i kolejny płat makaronu. I znów farsz, sos i makaron. Ostatnią warstwę makaronu polałam resztką sosu beszamelowego i posypałam startą mozzarellą. Piekłam godzinę w 170 stopniach.

3 komentarze: