sobota, 23 września 2017

Marynowane rydze

3,5 kg rydzów
0,75 l octu 10%
1,5 l wody
6 łyżek cukru
1 opakowanie białej gorczycy
1 opakowanie czarnego, ziarnistego pieprzu
garstka zgniecionych liści laurowych
sól
Umyte rydze obgotowałam ok 4 minut w osolonej wodzie. Po wyjęciu chwilkę ostygły na lnianej ściereczce a potem poukładałam je w słoikach. Z wody, octu, cukru i przypraw zrobiłam zalewę którą gotowałam 15 minut i wrzącą wlewałam do słoików z grzybami. Gdy ostygły na tyle by można je było wziąć do ręki zakręciłam słoiki i pasteryzowałam w wodzie 15 minut. Po tym czasie słoiki wyciągnęłam z garnka i postawiłam wieczkiem na dół na kilka godzin.
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz