wtorek, 12 września 2017

Krucha tarta z prawdziwkami

0,5 kg prawdziwków
2 szklanki mąki 
100g masła
1 mała cebula
1 pęczek koperku
1 łyżka masła
250g serka mascarpone
3 duże jajka
2 łyżki kefiru
2 ząbki czosnku
sól i pieprz
Umyte i oczyszczone prawdziwki pokroiłam na niezbyt małe kawałki i razem z posiekaną drobno cebulą i pokrojonym w plasterki czosnkiem poddusiłam na patelni ok 15 minut. Na koniec doprawiłam solą i pieprzem. Z mąki, jednego jajka, masła, szczypty soli i kefiru zagniotłam ciasto którym wyłożyłam formę do pieczenia. Mascarpone wymieszałam z pozostałymi jajkami, posiekanym koperkiem i dużą ilością pieprzu i dodałam do grzybów. Całość przerzuciłam do formy z ciastem. Piekłam godzinę w 180 topniach. 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz