piątek, 15 kwietnia 2016

Małże amande w sosie cytrynowo pomidorowym

1 kg małży amande
3 pomidory, dojrzałe i miękkie
2 nieduże cebule
1/2 dużej cytryny
1 pęczek bazylii
4 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka masła
szczypta cukru
3/4 szklanki białego półwytrawnego wina
pieprz i sól
Mule wrzuciłam do garnka z dużą ilością osolonej wody i zostawiłam na godzinę by się wypłukały. Czasem zaglądałam i gdy któraś się rozchylała pukałam nią 
o blat i ta znów się zamykała. Gdy mule się płukały rozgrzałam oliwę, wrzuciłam do niej posiekaną cebulę, umyte i pokrojone w cząstki pomidory, pokrojoną na pół plastry cytrynę i połową bazylii. Dusiłam wszystko pod przykryciem ok 10 minut po czym dodałam wino, sól i dużo, bardzo dużo pierzu 
i cukier i znów wszystko razem gotowałam ale już odkryte ok 15 minut mieszając od czasu do czasu. Mule wypłukałam pod bieżącą wodą raz jeszcze i wrzuciłam 
do sosu. Pod przykryciem trzymałam całość ok 5 minut. Resztę wina wlałam do kieliszków i postawiłam na stole obok koszyka z bagietką.

2 komentarze:

  1. Polska język - trudna język. Z całym szacunkiem, ale jak się pisze po polsku, to trzeba przestrzegać reguł. Nie tych "małż", lecz "małży". Polecam gorąco odpowiedni słownik

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję serdecznie za zwrócenie uwagi, błąd został już poprawiony :)

      Usuń