czwartek, 31 marca 2016

Boczniak klasyczny

1 opakowanie/500g boczniaków 
4 ząbki czosnku
1 pęczek natki pietruszki
3 łyżki oliwy
1 łyżeczka masła
czarny, grubo mielony pieprz
sól
Na rozgrzaną patelnię wlałam oliwę i po 2-3 minutach zmniejszyłam gaz 
i wrzuciłam wyciśnięty czosnek i połowę natki pietruszki. Wymieszałam i gdy czosnek zrobił się złoty dodałam pokrojone w grube paski boczniaki. Znów zwiększyłam temperaturę pod patelnią, dodałam masło i mieszając od czasu do czau smażyłam całość ok 10 minut. Gdy grzyby się zarumieniły dodałam resztę natki i dużo czarnego pieprzu, chwilkę jeszcze trzymałam na patelni. Posoliłam dopiero po przełożeniu grzybów na talerz. Do tego wystarczy świeża bagietka lub kawałek żytniego chleba.



1 komentarz: