poniedziałek, 26 października 2015

Pasztet warzywny

3 ugotowane marchewki
2 ugotowane pietruszki
niewielki kawałek ugotowanego selera
mały ugotowany por 
3/4 szklanki kaszy gryczanej niepalonej  
2x tyle wody ile kaszy
1 cebula czerwona
1 cebula biała
2 jajka
1 pęczek natki
kasza manna
oliwa, sól i pieprz
Kaszę wypłukałam, wsypałam do garnka, zalałam wodą i ciut posoliłam. Po zagotowaniu zmniejszyłam gaz i przykryłam-gotowałam tak długo na małym gazie aż kasza stała się bardzo miękka i wchłonęła cała wodę. Po tym czasie wyłączyłam i zostawiłam do ostudzenia. Cebulę drobno posiekałam i na niewielkiej ilości oliwy mocno ją zarumieniłam. Do ugotowanej kaszy dodałam warzywa, cebulę i wszystko zblendowałam ale nie na super gładką masę. Dodałam jajka i posiekaną natkę, dokładnie wymieszałam, doprawiłam solą i pieprzem do smaku. Keksówkę wysmarowałam oliwą, wysypałam kaszą manną i włożyłam do niej wymieszaną masę. Piekłam ok 50 minut w 180 stopniach, na ostanie 10 minut włączyłam termoobieg.


2 komentarze: