niedziela, 26 kwietnia 2015

Tarta z burakiem i porem

350g mąki
2 jajka
ok 70g zimnego masła
1 kubeczek śmietany 22 %
1 opakowanie favity Mlekowaty-niebieskie opakowanie
2 buraki
1 duży por
oliwa
pieprz, sól
Buraki umyłam włożyłam o garnka z wodą i gotowałam ok 2 godzin, do chwili gdy stały się miękkie. Zostawiłam do ostudzenia. Jajka wymieszałam z mąką, zimne masło starłam na tarce i dodałam do mąki razem z dwiema łyżkami śmietany. Zagniotłam ciasto którym wyłożyłam tortownicę. Favitę wymieszałam z resztą śmietany i rozsmarowałam na cieście. Buraki obrałam, pokroiłam w półplasterki i ułożyłam na masie serowej przykrywając je pokrojonym w plasterki porem który lekko poddusiłam na oliwie. Na samym końcu całość obsypałam sporą ilością świeżo mielonego pieprzu. Piekłam 30 minut w 180 stopniach, potem zmniejszyłam temperaturę do 150 i piekłam kolejne pół godziny. 


3 komentarze: