niedziela, 2 listopada 2014

Chlebek bananowy panny Dahl

75g miękkiego masła
4 bardzo dojrzałe banany
200g cukru trzcinowego
1 jajko
1 łyżka ekstraktu waniliowego
1 łyżeczka sody oczyszczonej
170g mąki
szczypta soli
Banany rozgniotłam widelcem i zmiksowałam z cukrem, masłem, jajkiem 
i ekstraktem waniliowym. Dodałam sodę i sól a na końcu mąkę. Masę wlałam 
do wysmarowanej dodatkowym masłem keksówki. Piekłam godzinę w 180 stopniach.  Przepis jest bardzo znany ale w związku z tym, że chlebek ten stał się już niejako wypiekiem kultowym postanowiłam go tu wklepać :)
 

7 komentarzy:

  1. świetny chlebek, zapewne zasmakowałby mi :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zawsze mnie zastanawia, dlaczego właśnie ta wersja jest tak popularna... Tak czy siak - wszystko co bananowe jest dla mnie mniam;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może dlatego, że jest gliniasty, wilgotny, słodki...pyszny :D

      Usuń
  3. Mój ulubiony! :) Chlebek bananowy i nic więcej mi nie trzeba :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Robiłam go kiedyś. Był całkiem smaczny, choć znam smaczniejsze przepisy na tego rodzaju chlebek :)

    OdpowiedzUsuń