czwartek, 6 listopada 2014

Wariacje na temat carbonary

250g makaronu pappardelle lub innego ulubionego
1 cebula
2-3 ząbki czosnku
1 gałązka rozmarynu
1 puszka tuńczyka w oleju
1 surowe żółtko
200g śmietany 18%
biały pieprz, sól
oliwa z oliwek
Na rozgrzaną oliwę wrzuciłam posiekaną drobno cebulę i wycisnęłam czosnek. 
Gdy to się zarumieniło wrzuciłam odsączonego tuńczyka i rozmaryn a po chwili śmietanę. Doprawiłam do smaku. Wymieszałam i pozwoliłam by sos pomalutku gęstniał na małym ogniu. Po ok 10 minutach dodałam żółtko, wymieszałam 
i zostawiłam na 5 minut. Makaron ugotowałam wg przepisu na opakowaniu 
a potem dodałam go do sosu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz