środa, 15 października 2014

Warszawska WuZetka

1,5 szklanki mąki
6 jajek
1 szklanka cukru
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki kakao

150g masła
zapach rumowy
do przełożenia:
500g śmietanki 36% 
0,5 szklanki cukru pudru
dżem z czarnej porzeczki
do nasączenia:
0,5 szklanki gorącej wody
0,5 szklanki cukru
sok z połówki cytryny
4 łyżki wódki
polewa:
100g masła
2 łyżki cukru
3 łyżki wody
3 kopiaste łyżki kakao
dodatkowo masło i bułka tarta
Żółtka ubiłam z cukrem, dodałam mąkę, roztopione masło, zapach rumowy, kakao 
i proszek do pieczenia. Ubiłam pianę z białek i stopniowo dodawałam do masy. Dużą prostokątną formę do pieczenia wysmarowałam masłem, oprószyłam bułką 
i wlałam ciasto. Piekłam ok 30 minut w 190 stopniach. Gdy ciasto ostygło podzieliłam je na dwie połówki. W gorącej wodzie rozpuściłam cukier, dodałam cytrynę i wódkę po czym nasączyłam tym dwa kawałki ciasta. Kawałek dolny posmarowałam średniej grubości warstwą dżemu i ubitą na sztywno z cukrem pudrem bitą śmietaną, przykryłam drugim kawałkiem ciasta. W garnuszku rozpuściłam 100g masła, dodałam wodę, cukier i kakao-cały czas mieszając aby masa była gładka. Powstałą polewą posmarowałam schłodzone w lodówce ciasto 
i znów wsadziłam je do lodówki na godzinę. 

 

3 komentarze: