niedziela, 5 października 2014

Ziemniaczana zapiekanka z podgrzybkami i rozmarynem

7 dużych ziemniaków
0,5 kg podgrzybków
2 jajka
1 szklanka startego ostrego sera np. oscypka
1 duży  kubek śmietany 18%
3 duże gałązki rozmarynu
1 duża czerwona cebula
1 duża cukrowa cebula
sól i pieprz
olej rzepakowy
Ziemniaki obrałam, pokroiłam w plasterki i lekko obgotowałam. Umyłam grzyby, przekroiłam na połówki i podgotowałam w osolonej wodzie, ok 5-7 minut. Cebule pokroiłam w pół plasterki i w towarzystwie jednej oskubanej gałązki rozmarynu zarumieniłam ją na oleju rzepakowym. Jajka roztrzepałam, dodałam ser, śmietanę, dużo pieprzu, zarumienioną cebulę i pozostały rozmaryn. Wymieszałam dokładnie. W naczyniu żaroodpornym ułożyłam warstwę ziemniaków, grzybów 
i cebuli w śmietanie. Potem znów ziemniaki, grzyby i masa cebulowo-śmietanowa. Piekłam ok 60 minut w 190 stopniach.


3 komentarze:

  1. Chodzi mi po głowie od kiedy ją tu zobaczyłam :). Liczyłam, że jakieś podgrzybki się napatoczą ale nic z tego. Myślisz, że może być z kurkami?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kurki mogą być za kruche i za delikatne. Ale spróbuj, może będzie pyszna :)

      Usuń