piątek, 3 października 2014

Ostra śliwka bez trzymanki

4kg śliwek węgierek
1,5 szklanki cukru
0,5 szklanki whiskey
1 łyżeczka cynamonu
2 kopiaste łyżeczki kardamonu
2 kopiaste łyżeczki kolendry
2 kopiaste łyżeczki chilli
2 kopiaste łyżeczki imbiru
2 łyżki goździków, w całości
Śliwki umyłam, każdą przekroiłam na pół i wyjęłam pestki. Wrzuciłam do garnka i wsypałam cukier, wymieszałam i gdy cukier lekko się rozpuścił dolałam alkohol i wsypałam przyprawy. Na niewielkim ogniu gotowałam śliwki ok godziny. Tak długo by skórka była miękka a jednocześnie tak krótko by owoc nie stracił formy i pływał w lekkim sosie. Przełożyłam do słoiczków i pasteryzowałam 10 minut. Uwielbiam takie śliwki w duecie z serem pleśniowym.

2 komentarze: