piątek, 21 marca 2014

Maślana tarta z jabłkami

250 mąki krupczatki
2x50g masła
1 jajko
2 łyżki cukru trzcinowego
2 łyżki jogurtu greckiego
1 kg jabłek, wybrałam tym razem szarą renetę
szczypta soli, cynamon
Do mąki dodałam 50g masła zimnego, startego na grubej tarce, szczyptę soli, 
1 łyżkę cukru, jajko i jogurt. Zagniotłam ciasto, chwilę schłodziłam w lodówce i wgniotłam je w formę na tartę robiąc wysokie ranty. Piekłam 15 minut w 200 stopniach. Jabłka obrałam, przekroiłam na pół, pozbawiłam gniazd nasiennych 
i pokroiłam w plasterki które ciasno ułożyłam na ostudzonym cieście. Całość posypałam resztką cukru, dużą szczyptą cynamonu i obłożyłam płatkami pozostałego masła. Piekłam ok 45 minut w 180 stopniach.
 

6 komentarzy: