czwartek, 5 grudnia 2013

Racuchy z jabłkami

2 szklanki mąki
30g świeżych drożdży
150g masła
1,5 szklanki ciepłego mleka
3-4 łyżeczki cukru
2 jajka
szczypta cynamonu
olej do smażenia
5-6 średnich jabłek
cukier puder
Mąkę wsypałam do miski, zrobiłam w niej dołek, wkruszyłam drożdże, dodałam łyżeczkę cukru i odrobinę ciepłego mleka. Czekając aż drożdże zaczną pracować w małym garnuszku roztopiłam masło, obrałam jabłka, pokroiłam je w plastry 
i łyżeczką wydłubałam gniazda nasienne. Do mąki wlałam roztopione masło, dodałam ciepłe mleko, jajka, resztę cukru i ciut cynamonu. Wyrobiłam mikserem ciasto które miało konsystencję gęstej śmietany. Odstawiłam je na ok 10 minut. Po tym czasie plastry jabłek moczyłam w cieście i smażyłam na rozgrzanej patelni na minimalnej ilości oleju. Odsączyłam racuszki na ręczniku papierowym i jeszcze ciepłe posypałam cukrem pudrem.

1 komentarz: