piątek, 13 grudnia 2013

Noworoczny tort makowy

Gdy byłam dzieckiem ten tort makowy robiła moja mama zawsze na Nowy Rok. 
Teraz postanowiłam zrobić go sama. Mama wykańczała go polewą czekoladową, 
ja zrobiłam krem.
500g maku
500 ml mleka
5 jajek
2 pełne łyżki płynnego miodu
1 szklanka drobnego cukru
1 cukier z prawdziwą wanilią
100g migdałowych słupków
200g skórki pomarańczowej
esencja migdałowa
krem:
250g mascarpone
1 mały kubeczek 30 % śmietanki
2 łyżki cukru pudru
buteleczka esencji pomarańczowej
gorzka czekolada do dekoracji
dodatkowo słoik powideł śliwkowych
Poszłam na łatwiznę i kupiłam mak już zmielony. Żółtka utarłam z cukrem na białą masę, dodałam cukier z wanilią i miód. Gdy wszystkie składniki ładnie się połączyły pomalutku dodawałam mak- ugotowany w mleku - jednocześnie miksując. Dosypałam bakalie i po łyżce dodałam ubitą na sztywno pianę z białek. Makową masę przełożyłam do tortownicy wysmarowanej masłem i piekłam ok 45 minut w 170 stopniach. Gdy ciasto całkowicie wystygło przekroiłam je na dwa blaty (ostrożnie bo jest ciężkie) Ubiłam śmietankę dodając na koniec cukier puder, mascarpone i esencję pomarańczową. Posmarowałam połową kremu dolny blat, przykryłam drugim na którym rozsmarowałam powidła które przykryłam drugą warstwą kremu. Posypałam odrobiną czekolady.

3 komentarze:

  1. dawno chodzi za mną taki tort chyba się skusze na święta.

    OdpowiedzUsuń
  2. wyobraziłam sobie smak tego tortu i chyba na wyobrażeniu się nie skończy. świetny przepis.

    OdpowiedzUsuń
  3. Zapraszam autora oraz czytelników do wzięcia udziału w konkursie świątecznym na najlepszą potrawę.

    Szczegóły konkursu wraz z nagrodami (zapas przypraw) na stronie:

    www.nps-mix.pl/konkurs

    OdpowiedzUsuń