czwartek, 31 października 2013

Sałatka z karmelizowanym jabłkiem

2 pełne garście młodych listków szpinaku
1 duże jabłko
1 mała filiżanka pestek z dyni
ok 80-100g sera z błękitną pleśnią, ja wybrałam ulubiony Lazur
1 płaska łyżeczka masła
1 łyżka miodu
kilka kropli sosu z papryczek piri-piri
krem balsamiczny
sok z połówki cytryny
Umyty i osuszony szpinak ułożyłam w misce. Obrane jabłko pozbawiłam gniazda nasiennego, przekroiłam na pół i pokroiłam w plasterki. Na patelni rozpuściłam masło, dodałam miód i sos piri-piri. Gdy wszystko ładnie się połączyło wrzuciłam plasterki jabłka. Wszystko razem dusiło się ok 7-10 minut. Delikatnie zdjęłam jabłka a do powstałego sosu dodałam odrobinę soli
i sok z połówki cytryny. Na szpinaku oblanym sosem ułożyłam pokruszony ser, przykryłam go jabłkami, posypałam pestkami z dyni i zrobiłam kilka esów-floresów kremem balsamicznym, tym razem wybrałam gruszkowy.

2 komentarze:

  1. genialne w swej prostocie! jutro idę po szpinak :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Słodkie i słone, ubóstwiam takie połączenia... Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń