piątek, 13 września 2013

Smażone rydze

3-4 rydze na jednego człowieka
1 łyżeczka masła
oliwa
4 ząbki czosnku
pęczek natki pietruszki
sól i pieprz
Rydze oczyściłam i umyłam. Na rozgrzanej patelni z odrobiną oliwy zarumieniłam wyciśnięty czosnek, gdy zrobił się ciemno złoty, dodałam masło i połowę pietruszki. Po chwili ułożyłam rydze. Zwiększyłam ogień i co chwilę przerzucałam grzyby by się zarumieniły ale nie spaliły. Smażyłam krótko by grzyby nie straciły jędrności, na chrupko. Jeszcze na patelni posoliłam 
i dodałam pieprz. Na talerzu posypałam grzyby pozostałą natką. 
Do tego grzanki z chleba żytniego i białe, wytrawne wino.

3 komentarze: