niedziela, 15 września 2013

Grzybowa kartoflanka

3 marchewki
2 pietruszki
1 mały seler i kilka jego liści
kawałek pora
14-16 niewielkich ziemniaków
40 dkg podgrzybków
kubeczek słodkiej śmietanki
1 duży pęczek koperku
sol, pieprz
W 2 litrach osolonej wody ugotowałam obraną włoszczyznę i oczyszczone, pokrojone na spore kawałki grzyby a w garnuszku obok pokrojone w kostkę ziemniaki. Gdy marchewka była już miękka wyjęłam wszystkie warzywa z garnka, dwie marchewki pokroiłam w kostkę i wrzuciłam znów do grzybów. Niemal w tym samym czasie ugotowały się ziemniaki i też wrzuciłam je do zupy. Doprawiłam pieprzem, dodałam śmietankę i koperek. Wszystko nie zajęło 40 minut.


4 komentarze:

  1. nigdy nie jadłam, ale uważam, że by mi posmakowała!

    OdpowiedzUsuń
  2. Całe wieki takiej nie jadłam, ale podgrzybki w zupie są rewelacja.

    OdpowiedzUsuń