piątek, 23 sierpnia 2013

Zupa cebulowa

1,5 kg cebuli
1 włoszczyzna 
(3 marchewki, 2 pietruszki, kawałek selera i por)
1 łyżka masła
1 kubeczek śmietany 22% 
2-3 łyżeczki gałki muszkatołowej
sól, pieprz
bagietka
kawałek sera cheddar 
Włoszczyznę obrałam i ugotowałam w ok 2-2.5 litrach wody. W tym czasie pokroiłam cebule  i udusiłam na maśle. Wyjęłam warzywa z wywaru (nie będą potrzebne) a dodałam do niego cebulę. Zmiksowałam i doprawiłam, na koniec dodałam śmietanę.  Na tej samej patelni na której była cebula podpiekłam kromki bagietki z serem i udekorowałam nimi zupę.




1 komentarz:

  1. Zapachnialo mi jesiennymi wieczorami - taka zupa fantastycznie rozgrzewa!

    OdpowiedzUsuń