wtorek, 27 sierpnia 2013

Śliwkowo malinowa tarta pachnąca miętą

1 szklanka mąki
2 kopiaste łyżki masła
1/4 szklanki wody
1 łyżka kwaśnej śmietany
1 łyżeczka trzcinowego cukru
8 dużych śliwek dowolnej odmiany
1 garść malin
1 garść listków mięty
kilka kropel cytryny
2 łyżeczki trzcinowego cukru
1 łyżeczka masła
Z mąki, cukru, masła, wody i śmietany zagniotłam ciasto i wsadziłam 
do lodówki. Gdy się chłodziło na rozgrzanym maśle przyrumieniłam śliwki pokrojone na ćwiartki i maliny które obsypałam cukrem. Na koniec dodałam miętę
i sok z cytryny. Ciasto wyjęłam z lodówki, rozwałkowałam na papierze 
do pieczenia. Zostawiłam ok 2-3 cm marginesu i ułożyłam owoce. Zawinęłam mankiet i piekłam ok 35 minut w 200 stopniach.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz