czwartek, 31 stycznia 2013

Quesadilla i pasta z awokado

Pastę z awokado tak robi moja mama i ja robię dokładnie tak samo.

1 dojrzałe awokado (jak jest twarde kładzie się je obok jabłek 
i szybko dochodzi do siebie)
1-2 ząbki czosnku
kilka kropel cytryny
sól, pieprz i odrobina oliwy
Obrane awokado i czosnek starłam na tarce, dodałam resztę składników
i wymieszałam. Pastę można zrobić dużo wcześniej zanim się ją poda i wsadzić 
w nią pestkę, wtedy nie ściemnieje. Awokado to głupi owoc  i można je łatwo oszukać, pewnie z pestką pasta myśli, że jest nadal owocem w całości ;)






















Aby zrobić quesadillę potrzebuję:
2 pszenne tortille
1 filiżankę startego żółtego sera
kilka plasterków świeżego ogórka
100g łososia wędzonego
Na połowie tortilli ułożyłam ser, plasterki ogórka i łososia. Złożyłam na pół i wsadziłam do rozgrzanego, elektrycznego grilla którego blachy wysmarowałam oliwą. Jak ser się rozpuści i pojawią się charakterystyczne zarumienione paseczki, znak że quesadilla jest gotowa i można ją pokroić w trójkąty. 
Do tego pasta z awokado i kwaśna śmietana.

10 komentarzy:

  1. awokado i łosoś - szaleństwo :) też chcę! pozdrawiam i zapraszam do siebie! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Apetyczny zestaw, szczególnie pasta z awokado wygląda kusząco.

    OdpowiedzUsuń
  3. Oasta z avokado znakomita, uzylam jej do posmarowania ugotowanego na parze lososia.

    OdpowiedzUsuń
  4. Wlasnie dzis zrobiłam pierwszy raz paste z awokado... Wg Twojego przepisu;-)......poprostu znalazlam ten przepis ... I juz ...nawet fajne w smaku,z czosnkiem lekko ostre;-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Super! taka właśnie ma być :)

    OdpowiedzUsuń
  6. fajny przepis zaraz wypróbuję ;) dzięki ! zapraszam do mnie :
    bibelotyiszpargaly.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń