wtorek, 5 lutego 2013

Kluski lekkich obyczajów

To mój ulubiony makaron, popularna puttanesca na mój sposób.
250 g makaronu 
oliwa z oliwek
1 puszka pokrojonych pomidorów 
2 ząbki czosnku
1 filiżanka czarnych oliwek bez pestek
1/2 filiżanki kaparów
1 płaska łyżeczka pasty z papryczek chilli
1 puszka tuńczyka w sosie własnym
1 malutka puszka anchois
Makaron ugotowałam wg przepisu na opakowaniu. W tym czasie na oliwie posiekany czosnek zrobił się złoty, wlałam więc do niego pomidory, wrzuciłam tuńczyka, lekko rozgniecione oliwki, chilli i kapary. I tak ma małym ogniu sos sobie pyrkotał aż zgęstniał i wtedy dodałam anchois. 
Ugotowany makaron dodałam do sosu i wymieszałam.

2 komentarze: