wtorek, 18 grudnia 2012

Kartoflanka z cheddarem

Sycąca zupa na zimny dzień
8 średniej wielkości ziemniaków
3 średnie marchewki
1 pietruszka
mały kawałek selera
1 por, spory bez części zielonej
gałązka rozmarynu dla aromatu
ok 200 g sera cheddar
sól, czarny pieprz
Wszystkie warzywa z wyjątkiem ziemniaków ugotowałam w 2 litrach osolonej wody. Gdy były miękkie wyjęłam ( nie będą już potrzebne) i w wywarze ugotowałam pokrojone w kostkę ziemniaki. Gdy te się ugotowały zostały zmiksowane. Najlepiej miksować partiami a nie wszystko na raz by konsystencje zupy mieć pod kontrolą. Do ziemniaczanego, niezbyt gęstego kremu wrzucam starty ser zostawiając odrobinę do dekoracji i dużo grubo mielonego pieprzu. Na talerzu zupę dekoruję rozmarynem i resztką sera.

2 komentarze:

  1. Ale czad! Szkoda ze ostatnio po serze dostalam jakiegos uczulenia, chetnie bym zrobila taka na obiad :)

    OdpowiedzUsuń