niedziela, 27 sierpnia 2017

Kruche ze śliwkami II

3 szklanki mąki pszennej
2 jajka
100g zimnego masła
3 łyżki kwaśnej śmietany
4 łyżki cukru
1 łyżeczka przyprawy do piernika
1,5 kg śliwek węgierek
Śliwki umyłam, każdą przekroiłam na pół i wrzuciłam do miski a potem przesypałam 2 łyżkami cukru i przyprawą do piernika. Odstawiłam. Z mąki, jajek, startego na tarce zimnego masła, śmietany i 2 łyżek cukru zagniotłam ciasto. Dno formy o wymiarach 24x38 cm wyłożyłam papierem do pieczenia i wyłożyłam ciasto dokładnie wygniatając ranty. Na cieście poukładam oblepione cukrem śliwki. Piekłam godzinę w 180 stopniach. Jeszcze ciepłe posypałam cukrem pudrem.
 

2 komentarze: