sobota, 8 lipca 2017

Drożdżowe pierożki z jagodami

2 szklanki mąki
200g masła
1 jajko
200g śmietany 18%
3 łyżka cukru
ciut mleka
1 dag drożdży
ok 260g jagód

W mące zrobiłam dziurkę i rozrobiłam w niej drożdże z mlekiem i łyżką cukru.Jagody przesypałam 2 łyżkami cukru i odstawiłam.
Jak drożdże zaczęły pracować dodałam miękkie masło, jajko i śmietanę. Wyrobiłam gładkie ciasto, rozwałkowałam i szklanką wycięłam krążki.

Na każdy krążek nałożyłam porcję jagód -ok łyżeczki, i zlepiłam pierożek.
Piekłam na papierze do pieczenia ok 15 minut w temp.200 stopni
Jeszcze ciepłe posypałam cukrem pudrem.

1 komentarz:

  1. Ale urocze! Kocham jagodzianki, a więc takim pierożkiem bym nie pogardziła ;)
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń