niedziela, 1 listopada 2015

Kotlety z soczewicy w sosie z dyni i pomidorów

1 szklanka zielonej soczewicy
1 szklanka czerwonej soczewicy
1 pęczek świeżej kolendry
1 łyżeczka kminu rzymskiego
2 cebule
1 jajko
1 mała-wielkości grejpfruta-dynia hokkaido
3 pomidory
kawałek, ok 7 cm, świeżego imbiru
1 łyżeczka curry 
1 mały kubeczek słodkiej 30% śmietanki
olej rzepakowy, sól
bułka tarta
Soczewice wypłukałam, zalałam wodą lekko osoliłam i gotowałam tak długo by czerwona niemal się rozpadła. Odcedziłam i wrzuciłam do miski. Cebule drobno posiekałam i wrzuciłam na patelnie na rozgrzany olej z kminem rzymskim, gdy mocno się zarumieniała wrzuciłam ją do miski z wystudzoną z soczewicą, dodałam posiekaną kolendrę i jajko. Całość dobrze wymieszałam, formowałam niewielkie kotlety, obtaczałam w tartej bułce i smażyłam na oleju rzepakowym. 
Do garnka wrzuciłam umytą i pokrojoną niedbale dynię, pokrojone pomidory, obrany i starty na tarce imbir, dodałam 3-4 łyżki oleju, curry, lekko posoliłam i dusiłam pod przykryciem aż dynia zaczęła się rozpadać. 
Ugniataczem do ziemniaków rozgniotłam resztę, dodałam i  wymieszałam. 
Do gotowego sosu włożyłam usmażone kotlety.


2 komentarze:

  1. chyba nigdy nie jadłam soczewicy, a zdjęcie obłędnie smaczne ;p
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Moje klimaty! Jeszcze nigdy takiego czegoś nie jadłam, ale jako roślinożercy powinno baaardzo smakować :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń