niedziela, 22 marca 2015

Wstążki czarno zielone

250g czarnego makaronu
1 duża cukinia
3 ząbki czosnku
oliwa z oliwek, najlepiej z czosnkiem
sól, grubo mielony pieprz
Cukinię umyłam i obieraczką do warzyw pocięłam na wstążki do momentu aż doszłam do środka z nasionkami. Na lekko rozgrzaną oliwę wrzuciłam wyciśnięty czosnek i na małym ogniu czekałam kilka minut aż oddał swój aromat oliwie. 
Po tym czasie wrzuciłam cukinię i lekko mieszając dusiłam ją ok 10 minut. Makaron ugotowałam wg przepisu na opakowaniu i lekko odcedzony wrzuciłam na patelnię gdzie czekała cukinia. Dodałam jeszcze trochę oliwy, wymieszałam 
nie wyłączając gazu. Całość nie zajmuje więcej niż 15 minut, danie ekspresowe.

1 komentarz: