niedziela, 23 listopada 2014

Makaron zapiekany z łososiem

250g zielonego makaronu
200g łososia wędzonego w kawałku
1 pęczek bazylii
1 czerwona cebula
2 ząbki czosnku
kawałek twardego sera, ja użyłam Dziugasa
1 buła mozzarelli 
oliwa
Makaron ugotowałam al dente. Na odrobinę rozgrzanej oliwy wrzuciłam pokrojoną cebulę a gdy się zarumieniła dorzuciłam pokrojonego w duże kawałki łososia. Gdy wierzchnia warstwa ryby się ścięła dodałam wyciśnięty czosnek i porwaną na kawałki bazylię. Po 2-3 minutach wyłączyłam gaz i dorzuciłam do ryby ugotowany makaron. Wymieszałam dokładnie. Do naczynia żaroodpornego włożyłam połowę makaronu, na nią poszarpaną mozzarellę, drugą część makaronu i starty na grubej tarce ser. Zapiekałam ok 10-15 minut w 170 stopniach.

1 komentarz:

  1. Wygląda i brzmi przepysznie :) Zaklepuję pomysł na sobotę :)

    OdpowiedzUsuń