środa, 11 czerwca 2014

Sałatka z arbuzem, truskawkami i kozim serem

1 pełna, duża garść truskawek ( ok 16-18 sztuk)
2 duże plastry arbuza
filiżanka świeżych liści bazylii
200g świeżego sera koziego lub na favity Mlekovity
sos:
4 łyżki oleju rzepakowego
1 łyżka miodu rzepakowego
szczypta soli
ostra, mielona, czerwona papryka
1 łyżeczka orzechowego kremu  balsamicznego
Truskawki umyłam, pozbawiłam szypułek i pokroiłam na ćwiartki. Arbuza pokroiłam w sporej wielkości kostkę, liście bazylii podarłam na kawałki 
i pokruszyłam ser. Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszałam trzepaczką (miód rzepakowy ma dość ścisłą konsystencję), doprawiłam do smaku ale tak by sos był dość ostry i dodałam do reszty. Wymieszałam i wsadziłam na 15 minut 
do lodówki.


2 komentarze: