środa, 28 maja 2014

Placek z pestkami dyni, łososiem i chmurą chrzanową

8-9 średniej wielkości młodych ziemniaków
2 duże dymki plus szczypior z jednej
2 duże jajka
2 łyżki mąki owsianej
2 pojedyncze ale pełne garście łuskanych pestek dyni
3/4 szklanki słodkiej śmietanki
4 łyżeczki ostrego chrzanu
kilka plastrów wędzonego łososia
koperek do dekoracji
sól
Oskrobane i umyte ziemniaki starłam (za pomocą maszyny piekielnej) 
na cieniutkie paseczki. Dodałam jajka, mąkę, startą dymkę z posiekanym drobno szczypiorem, sól i pestki. Dokładnie wymieszałam i na średniej patelni 
na oleju usmażyłam placki. Śmietankę ubiłam na sztywno, dodałam chrzan 
i ostrożnie wymieszałam. Na placku ułożyłam plastry łososia,
 porcję chrzanowej chmury i posypałam koperkiem.


1 komentarz: