sobota, 4 stycznia 2014

Zupa z soczewicy pachnąca kolendrą

1 szklanka zielonej soczewicy
4 duże marchewki
2 duże pietruszki
niewielki kawałek selera
część biała średniego pora
1 pęczek kolendry
3 ząbki czosnku
olej z pestek winogron
Soczewicę wsypałam do miski,zalałam wrzątkiem i zostawiłam. Obrałam warzywa 
i wrzuciłam je do ok 3 litrów osolonej wody. Gdy tylko zaczęły się gotować odlałam wodę z soczewicy-która w tym czasie znacznie zwiększyła swoja objętość i wrzuciłam ją do garnka z warzywami. Gdy marchewka była miękka wyjęłam wszystkie warzywa za wyjątkiem jej właśnie i lekko zmiksowałam zupę. Dodałam wyciśnięty czosnek, posiekaną kolendrę i 2-3 łyżki oleju.

1 komentarz: