poniedziałek, 6 stycznia 2014

Chaczapuri

Czyli gruziński chleb serowy, inspiracją była strona Oblicza Gruzji.
500g mąki
8g suchych drożdży
2 pełne łyżki kwaśnej śmietany 18%
ok  150ml ciepłej wody, tyle ile zbierze ciasto
200g sera typu bałkańskiego lub greckiej fety
2 buły mozzarelli
2 jajka
masło
Do mąki wsypałam drożdże, dodałam śmietanę i pomału dolewałam wody. Ciasto wyrobiło się dość łatwo i szybko więc miskę przykryłam lnianą ściereczką 
i odstawiłam w pobliże kaloryfera by urosło. Sery rozkruszyłam, wbiłam w nie jedno jajko i ręką wyrobiłam farsz. Gdy ciasto już podrosło jeszcze raz je wygniotłam i podzieliłam na 4 części. Trzy  z nich rozwałkowałam na niewielkie placuszki na których ułożyłam po grudzie farszu, zwinęłam boki z zakręciłam na górze. Czwarty na sposób adżarski zwinęłam w łódeczkę. Chlebki ułożyłam na papierze do pieczenia i piekłam w 200 stopniach ok 15-20 minut. Na 3 minuty przed wyjęciem na łódeczkę wybiłam jajko. Po wyjęciu z piekarnika chlebki posmarowałam masłem.

2 komentarze:

  1. Jeszcze nie miałam okazji ich próbować, ale wiele o nich słyszałam. Wyglądają bardzo apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. jadłam kiedys tak wiec czas wypróbować samemu. apetycznie wyglada.

    OdpowiedzUsuń