piątek, 5 lipca 2013

Wiśnie w cieście

1,5 szklanki mąki gryczanej
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki gładkiego twarożku
2 łyżki oleju rzepakowego
2 łyżki brązowego cukru
3/4 szklanki gazowanej wody mineralnej
3 filiżanki drylowanych wiśni
cukier puder do posypania
dodatkowo olej rzepakowy do smażenia
Ze wszystkich składników zrobiłam gładkie, gęste ciasto naleśnikowe. Dodałam wiśnie i dokładnie wymieszałam, smażyłam na patelni lekko posmarowanej olejem. Jeszcze ciepłe placuszki posypałam grubo cukrem pudrem. 
Bita śmietana dopełniła smaku.

2 komentarze:

  1. Przepyszne połączenie a jak cudownie wyglada :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają idealnie! :) I skład - też idealny! Mąka gryczana, olej rzepakowy... samo zdrowie!

    OdpowiedzUsuń