niedziela, 28 lipca 2013

Malinowe baletnice

5 białek
5 kopiastych łyżek cukru pudru
2 łyżeczki maki ziemniaczanej
1 łyżeczka octu winnego
mały kubeczek słodkiej śmietanki 30%
ok 100g mascarpone
1 łyżka cukru pudru
kilka kropel soku z cytryny
1 duży pojemniczek malin
Białka ubiłam na sztywno, partiami dodając cukier wymieszany z mąką. Na koniec dodałam ocet. Piekarnik rozgrzałam do 150 stopni. Masę wyłożyłam na papier 
do pieczenia tworząc placki o średnicy ok 5 cm. Przykręciłam piekarnik do 120 stopni i suszyłam bezy ok 2 godzin. Śmietanę ubiłam na koniec dodając mascarpone, łyżkę cukru i sok z cytryny. Pod koniec mieszania wsypałam ok 3/4 ilości malin i jeszcze lekko zmiksowałam. Reszta malin posłużyła do dekoracji.



5 komentarzy:

  1. rewelacja, pyszne po prostu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo smacznie wyglądają te baletnice. Kolorystyka delikatna, wręcz nobliwa. Po prostu miło tu się zagubić i zjeść pyszny deser. Pozdrawiam, Krys

    OdpowiedzUsuń