niedziela, 2 czerwca 2013

Truskawkowe crumble z cytrynową nutą

Po prostu truskawki pod kruszonką :)
1,5 kg truskawek
1 cukier waniliowy
skórka otarta z 2 cytryn
250 mąki orkiszowej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
5 łyżek brązowego cukru
200g zimnego masła
Umyte i pozbawione szypułek truskawki przekroiłam na połówki, wrzuciłam do naczynia żaroodpornego. Owoce posypałam cukrem waniliowym i dodałam połowę otartej skórki, przemieszałam. Z pozostałych składników zrobiłam kruszonkę czyli utarłam palcami grube okruchy i wysypałam je na truskawki. Piekłam 30 minut w 200 stopniach. Pyszne na ciepło, na zimno i najchętniej z dodatkiem bitej śmietany.

2 komentarze:

  1. ta cytryna tak orzeźwia, prawda?;)
    genialny pomysł na takie letnie śniadanie!

    OdpowiedzUsuń