niedziela, 12 maja 2013

Kruche ciasto z rabarbarem

To ciasto to powitanie lata.
300g mąki krupczatki
100g mąki orkiszowej
250g miękkiego masła
2 jajka
4 kopiaste łyżki cukru
1 cukier waniliowy
Wszystkie ww. składniki wymieszałam ze sobą, uformowałam kulę, zawinęłam w folię aluminiową i wsadziłam do lodówki na 30 minut.
8 średniej wielkości lasek rabarbaru ( choć bardziej większych niż mniejszych)
5 łyżek brązowego cukru
2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
dodatkowo: odrobina mleka i 2 szczypty brązowego cukru
Rabarbar pokroiłam na kawałki ok 1cm i wymieszałam z mąką ziemniaczaną 

i cukrem. Wyjęłam ciasto z lodówki i podzieliłam na dwie nierówne części. Większą ok 2/3 całości, wyłożyłam formę do pieczenia (naczynie żaroodporne 
o długości 30 cm i szerokości 20 cm) dokładnie wygniatając ranty. Na ciasto wysypałam rabarbar i przykryłam resztą cista rozwałkowanego na placek. Warstwę wierzchnią nacięłam w kilku miejscach, posmarowałam mlekiem i obsypałam dodatkowym cukrem. Piekłam 15 minut w 200 stopniach a potem jeszcze 30 w 180.
Ciasto nie jest bardzo słodkie ale pysznie owocowe.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz