środa, 26 grudnia 2007

Świąteczne drożdżowe pierożki

Cudownie kruche
2 szklanki mąki
1 kostka masła (200g)
1 jajko
1/2 szklanki śmietany
1 łyżka cukru
ciut mleka
1 dag drożdży
nadzienie makowe (lub inne ulubione np jabłka z cynamonem, wiśnie itd)
W mące zrobiłam dziurkę i rozrobiłam w niej drożdże z mlekiem i cukrem.
Jak zaczęły pracować dodałam miękkie masło, jajko i śmietanę.
Wyrobiłam gładkie ciasto, rozwałkowałam i szklanką wycięłam krążki.
Na każdy krążek nałożyłam łyżeczkę masy makowej i zlepiłam pierożek.
Piekłam na papierze do pieczenia ok 20 minut w temp.200 stopni
Jeszcze ciepłe posypałam cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz