środa, 11 listopada 2015

Grzybowy rosół z sosem ostrygowym i krewetkami

6 marchewek
2 pietruszki
kawałek selera razem z zieloną częścią
ok 15 cm pora
ok 50g suszonych grzybów mun
ok 700g surowych krewetek
1 pęczek szczypiorku
2 łyżki sosu ostrygowego
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżeczka ziaren pieprzu
3 listki laurowe
2 malutkie ususzone pepperoni
2 ząbki czosnku
ok z 1/2 cytryny
olej z pestek winogron
masło
3 wiązki makaronu soba
Grzyby zalałam niewielką ilością wody i zostawiłam na kilka godzin. Marchewkę, seler i pietruszkę obrałam i razem z porem włożyłam do garnka z zimną wodą, dodałam listki, ziarna pieprzu i szczyptę soli. Gdy się zagotowało, wrzuciłam pocięte na paski grzyby, znów poczekałam aż się zagotuje a potem na malutkim ogniu pod przykryciem gotowałam ok godziny. Po tym czasie dodałam papryczki, sos sojowy i ostrygowy, 2 łyżki oleju i krewetki ( pozbawione główek 
i sznureczka który znajduje się tuż pod wypukłą częścią pancerzyka, resztę pancerzyka zostawiłam) które zostawiłam w garnku tylko ok 10 minut 
(zupa nadal się pomału gotowała) Potem wystudziłam je, obrałam z pancerzyków 
i wrzuciłam na patelnię na rozgrzane masło. Dodałam wyciśnięty czosnek, 
sok z cytryny i na dużym ogniu mocno się podsmażyłam. Z zupy wyjęłam wszystko za wyjątkiem grzybów a marchewki pokroiłam w plasterki i wrzuciłam znów do garnka. Makaron ugotowałam wg przepisu na opakowaniu. W miseczce ułożyłam część makaronu, wlałam zupę, ułożyłam kilka krewetek i posypałam szczypiorkiem.


1 komentarz: